De infrarood verwarmingselementen zijn het flexibele, betaalbare en eenvoudig te installeren alternatief voor conventionele warmtegeneratoren. Ze zijn snel te installeren en klaar voor gebruik en maken indruk met hun thermische prestaties, aantrekkelijk ontwerp en aangename thermische straling. Ze zijn geschikt voor energiezuinige huizen, evenals componenten voor modernisering. Deze infrarood-elementen worden ook veel gebruikt als aanvulling voor een enkele kamer met bestaande warmtegeneratoren.
De elementen zijn gemaakt van gehard veiligheidsglas. In een verwarmingslaag op de achterkant wordt elektrische energie omgezet in warmte. De verwarmingslaag is versterkt met glasvezel en ingebed in een kunststofsamenstelling. De achterkant van het element is thermisch geÏsoleerd en voorzien van een aluminium kap die ook de zijkanten omsluit.
itramo is al jaren een vertrouwd merk en veel van de infraroodpanelen die in Europa verkocht worden dragen dit merk. Ze worden volledig in Duitsland geproduceerd en voldoen aan alle kwaliteitsnormen zoals we die van onze oosterburen gewend zijn. Met Vitramo infrarood verwarming kun je een ruimte snel en efficiënt verwarmen zonder dat je hiervoor leidingen hoeft aan te leggen.
Vitramo infrarood verwarming wordt in Duitsland geproduceerd. Zoals voor de meeste producten van Duitse makelij, betekent dat een lange levensduur (vijf jaar waarborg) zonder onderhoudskosten. De panelen zijn volledig onderhoudsvrij en je hebt er na installatie geen omkijken meer naar.
De panelen zijn voorzien van een volle infraroodbedrading in het element waardoor bijna 100% van de elektrische energie omgezet wordt in warmte. Dit is conform de DIN EN 12831 normering. De Vitramo panelen zijn weliswaar wat duurder in aanschaf maar door het hogere rendement verdien je de initiële kosten vanzelf terug. Op lange termijn kun je er zelfs energie mee gaan uitsparen.
Bij een conventioneel verwarmingssysteem zoals verwarming met radiatoren, wordt de omgevingslucht verwarmd. Deze warme lucht stijgt op richting het plafond, koelt daar af en daalt dan weer richting de vloer waarna het proces zich herhaalt. Dit principe noemt men convectie. Infrarood panelen verwarmen in eerste instantie niet de lucht maar de objecten in een ruimte waardoor er niet of nauwelijks sprake is van convectie.
De infraroodwarmte wordt dus gericht afgegeven waardoor ook de vloer en de wanden langzaam opgewarmd raken. Deze geven de warmte op hun beurt weer af aan de omgevingslucht. Je hebt bij het gebruik van infraroodpanelen dus minder last van hinderlijke luchtstromingen en van stofdeeltjes die meeliften op deze stromingen.
De kostprijs van een Vitramo infraroodpaneel schommelt tussen €400 (280 Watt) en €1300 (1600 Watt). Gezien de kwaliteit en het hoge rendement van de panelen valt dit alleszins mee.
Door gebruik te maken van een verwarmingssysteem met Vitramo infrarood panelen kun je een ruimte op efficiënte wijze gaan verwarmen. Dat heeft te maken met de manier waarop elektriciteit omgezet wordt in infrarode warmte. Omdat de warmte die het paneel genereert direct aan de muren, vloer en objecten wordt afgegeven en niet alleen aan de lucht, kan de luchttemperatuur lager ingesteld worden dan bij een conventioneel verwarmingssysteem. Een temperatuurverlaging van slechts 1°C kan op deze manier al resulteren in een energiebesparing van ongeveer 6%.
Je kunt met infraroodverwarming energie besparen, maar het is dan wel noodzakelijk dat de panelen op een intelligente manier worden aangestuurd. In feite komt het erop neer dat je de panelen zo aanstuurt dat ze alleen stroom gebruiken wanneer dit strikt noodzakelijk is. Een paneel dat volledig opgewarmd is (tot 190°C) hoeft bijvoorbeeld niet constant 100% energie te gebruiken om voldoende warmte uit te stralen. Een goede thermostaat (die je bij de panelen moet aanschaffen) stuurt het paneel zodanig aan dat hij precies de juiste hoeveelheid energie verbruikt (bijvoorbeeld 60% van de totale capaciteit). Het is ook mogelijk om gebruik te maken van een aanwezigheidssensor zodat het paneel vanzelf uitgaat wanneer er geen beweging meer wordt geconstateerd.
Het aantal benodigde infraroodpanelen is afhankelijk van de warmtebelasting van de woning. Hiermee wordt de warmtetoevoer bedoeld die nodig is om een bepaalde ruimte op temperatuur te kunnen houden. Bij het vaststellen van het benodigde Wattage houdt men niet alleen rekening met de grootte van de ruimte maar ook met de warmteverliezen die plaatsvinden via de buitenmuur en de ramen. In een goed geïsoleerde woning kom je toe met een lagere capaciteit infrarood dan in een oude tochtige woning.
Gemiddeld genomen hanteert men bij normaal geïsoleerde woningen een Wattage van 75-85 Watt per vierkante meter. In badkamers, waar behoefte is aan hogere temperaturen adviseert men vaak 90-100 Watt per vierkante meter voor verwarming met infrarood. De leverancier van de panelen kan jou hier verder over informeren.